lördag 6 november 2021

Firar ni novent eller?

November är ju inte precis min favoritmånad, vilket jag säkert påpekat här på bloggen flera gånger tidigare. En regnig och grå månad här 
vid Hallandskusten. Men den här bilden av Kerstin Frykstrand tycker jag är så fin.


I början av veckan hade min lönnar riktigt många löv men nästan över en natt så blev de kala.


Blomsterlandet hade orkidévecka häromsistens


 Det där med hur ord uppkommer är ju alltid intressant. 2020 fick vi nya ord i svenska språket, bl a coronaanpassa, coronahälsning, covid-19 och hobbyepidemiolog (kul ord för en person som vet bäst om covid-19 utan att ha tillräckliga kunskaper). Personen kan också kallas soffepidemiolog. Bild på den senare finns här Språktidningen

Coronakommissionen kom med sitt andra betänkande i förra veckan och de levererade med svidande kritik hur Sverige hanterat covid-19 över huvud taget: smitthanteringen, bristerna i svensk äldreomsorg mm.

Det ord i nyordslistansom jag fastnade för var Novent, som står för julförberedelser och adventsliknande firande redan i november månad. Jag har ju firat födelsedag i oktober. DH blev ordentligt dålig, fick njursten eller gallsten och firandet uppsköts till denna veckan. Och då fick jag 'Elflugan. Och naturligtvis kunde jag inte vänta nästan en hel månad med att sätta fram den. Så nu är jag med i gruppen 'Noventfirare'. Hm undrar om det finns någon facebookgrupp för oss?


Även i köket har jag tjuvstartat litet. Men det är ingen utom vi som ser mina adventsljusstakar .......


PS! Vill du läsa mer om de nya orden så finns det nyordslistor hos Institutet för språk- och folkminnen.


 Några av veckans böcker.

8 kommentarer:

 1. Nakne trær er fint, bildet også! Ja, sånn er det med lønnene.
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är vackert med nakna grenar också.

   Radera
 2. Hej Ingmarie!
  Nej, jag har inte tjuvstartat, men det skulle behövas för det är så mörkt om kvällarna. Vilken vacker adventsstake, visste inte att den heter Elflugan. Både lönnen och orkidén är mycket vackra.
  Ha en skön söndag /Marika

  SvaraRadera
 3. Kanske tur jag missade orkidéeveckan... ..annars hade jag fallit för frestelsen men utan att ha något fönster med tillräckligt ljus. Samma dag som rapporten publicerades hörde jag en diskussion på P1 mellan en journalist/författera och en annan journalist. Författaren hade skrivit en bok om pandemin och jämförde olika tal och det visar sig att Sveriges överdödlighet i corona kommer långt ner på listan om man tittar i Europa och jämför. Kommissionen har bara tittat på Sverige. Har de haft uppdraget att titta på helheten med den totala hälsan i fokus eller bara corona? Jag skulle önska att man gjorde en helhetsbedömning.

  Ha en fortsatt fin helg! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer en sammanställning så småningom. Jag hoppas att beredskapen för pandemier blir bättre i framtiden och också att lärdomarna kommer äldrevården tillgodo.

   Radera
 4. Näe november är ingen favoritmånad om man säger så...jag längtar lite efter advent nu. Lite ljus i alla fönster, stjärnor och hyacinter!
  Bra med lite boktips också :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Dejligt billede der fanger november præcis som vi kender den! - Og sjovt med nye ord! Novent havde jeg ikke hørt før, men hvis man kan slå sin forsinkede fødselsdag og en alt for tidlig advent sammen og få lidt hygge ud af det, så er det jo ikke så dårligt:)
  Ak ja, Coronaen har vi ikke hørt det sidste til. Her trives den elendige virus også super godt i de små stuer, og vi skal tænke på den hele denne vinter også...

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera