söndag 6 september 2020

Sensommardagar




Luktärterna blommar fortfarande och jag bläddrar i böckerna för bestämma vilka sorter jag skall köpa till nästa sommar.






Boken 'Sweet Peas' är skriven av Roger Parsons. Roger har hand om 'the UK National Collection of Sweet Peas', och boken är en nyutgåva av Rogers bok från 2011. Här sitter han och njuter bland alla sina luktärter.. Vill ni beställa luktärter direkt från Roger i England så finns här en länk
Roger Parsons Sweet Peas




Här är några av de dahlior som jag har drivit upp i år. Fler dahlior är på G men jag tycker att de tagit osedvanligt lång tid på sig att blomma i år, trots den mestadels varma och soliga sommaren. Jag odlar dahlior i stora krukor i år, men jag tror att det är bättre att låta dem växa i mina pallkragar. Undrar också om det inte är bättre att köpa nya dahliaknölar varje år, istället för att driva fram de gamla knölarna? Åtminstone om man inte har bättre platser för vinterförvaringen  än vad jag har. Nu överlevde knölarna men de var inte precis jättefräscha.



The ladies på godset Wardington Manor, som jag skrev om i förra veckan, odlar först tulpaner och sedan dahlior på ett område. Tror att jag skall härma dem...... och plantera luktärter längst bak i rabatten.






Och en doftlilja; också odlad i kruka och fördriven inomhus. Jag tycker mig minnas att den doftat starkare tidigare.





När jag gick förbi den lokala plantskolan tidigare i veckan höll de på att packa upp årets vårlökar. Några påsar fick naturligtvis följa med hem. Hittade bl a den söta narcissen 'Katie Heath' och tulpanen 'La Belle Epoque'. Den dubbla röda tulpanen längst bak är 'Uncle Tom' och den skall planteras tillsammans med min pion 'Svarte Petter'. De får nog bli några Gavotatulpaner också.....





2 kommentarer:

  1. Takk for informasjon om de frøene :)
    Da ble det noen dufterter på meg. De ser veldig fine ut.
    Dine dahlia ser veldig flotte ut. Jeg pleier å kjøpe nye hvert år, for jeg har så mange hortensia som må inn i kjelleren, så det blir for mye å passe på :)
    Ha det godt.

    SvaraRadera
  2. Hej Ingmarie!
    Ser härligt ut att sitta mitt i en äng av luktärter. Dahliorna hos mig odlas precis som du beskrev. Maken har byggt stora lådor som står i kanten av altanen. De är tre stora nu. fyllde dem med lecakulor längst ner, och fyllde på jord. På hösten sätter jag en massa lökar, när de blommat klart tar jag upp dem och sätter dit mina dahlior, som fått vara i krukor till att börja med. De ser ut att trivas alldeles utmärkt. Får låna förvaringsplats hos dottern. Men de nya för i år har varit finare än de gamla.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera