fredag 15 november 2019

Kamelior / Camellias

är underbara blommor men inte helt lätta att sköta. Mina första foton  av kamelior här under kommer från trädgården vid Quinta da Regaleira i Sintra i Portugal.Ellerhoop-Thiensen Arboretum i Nordtyskland har vi besökt flera gånger. Där finns det dels frilandskamelior och dels kamelior som växer i ett kameliahus.

Men det var hos Tage Andersen under hans tid på Norrvikens Trädgårdar i Båstad som jag en gång fick upp ögonen för de underbara kameliorna. Så här såg Norrvikens Trädgårdar ut 2017 och visst är det fint. Men jag saknar Tage och hans kamelior. De finns numera på egendomen Gunillaberg som Tage äger. På Gunillaberg har jag inte varit ännu......Reportaget till vänster ovan från Gunillaberg kommer från tidskriften RUM, the international edition. Tage Andersen och Hans Trautners bok 'Fröjd och Lidelse' hittade jag i veckan i en av våra second hand butiker. Och kunde naturligtvis inte låta bli att köpa den fast jag har ett exemplar av boken sedan tidigare.

Här  under är en av mina kamelior, 'Dahlonega'  som nog inte hinner att blomma till jul. Den har varit ute i trädgården sedan i maj och fick komma in igen i oktober. Jag tycker den står still just nu vad gäller knopptillväxten. PS! Vi har inget TV-rum numera, värmen är avstängd där och det har blivit ett Kamelia- och Orkidérum.


Kamelior ja, har Ni läst 'Kameliadamen' av Alexander Dumas eller lyssnat på Verdis opera 'La Traviata' som är baserad på boken? 'Moonstruck' på svenska 'Mångalen' heter en av mina favoritfilmer med 'Cher'och Nicolas Cage. Här får vi se avsnittet från operan med en scen från 'La Traviata'. Slutet blir aningen abrupt men jag föredrar den här YouTube-versionen då den har skärpa och bra ljud.
14 kommentarer:

 1. Camellua er skjønne planter, ja. Jeg er veldig glad i de. Jeg har en kjeller med mange camellia, men det er ikke enkelt å overvintre de når de ikke kan være ute om vinteren.

  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har verkligen många fina kamelior Marit. Var hittar du alla dina fina? Tyvärr har vi litet dåligt sortiment här där jag bor.......

   Radera
 2. Hej Ingmarie!
  Så vackra kamelior, och ett härligt slott. Ser ut som en riktigt intressant trädgård runt slottet.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en fascinerande trädgård, litet spökaktig,

   Radera
 3. Försökte att odla kamelior i växthuset förra året. Köpte hem 4 olika namnsorter och dom var underbart vackra, men.....så blev det väldans varmt väldans tidigt på våren och nu har jag slutat odla kamelior!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så synd med dina kamelior Susie. Vi hade en del ganska så varma perioder i somras men mina cymbidier och kamelior verkar ha klarat sig.

   Radera
 4. Härliga bilder av ljuvliga blommor! Jag har besökt Gunillaberg för ett antal år sedan och undrar - han måste haft dubbla samlingar en period då. Det var väldigt fullt i kameliahuset på Gunillaberg. Jag har ett antal men i år har de förutom att de får bo i verkstan vintertid också fått extra ljus. Det kommer även värma upp en aning så jag hoppas på mer knoppar nästa säsong.

  Ja vem behöver ett TV-rum?

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej TV-rum är totalt onödigt, däremot måste man ha litet kamelior och orchidéer för att överleva vintern. Ha det bra själv.

   Radera
 5. Fantastisk vakkert i Sintra, og underskjønne kamelia!
  Mine største kameliaopplevelser har vært på Madeira. Ellers er plantene så "vanskelige" at jeg ikke tør å prøve selv. Ikke hittil.
  God helg!

  SvaraRadera
 6. Jag såg orkidéer på Madeira men inga kamelior. Du som har så 'gröna fingrar' Villrose, du skulle säkert klara kamelior galant. Ha det bra.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Vilka underbara Kamelior du visar bilder på har haft en Kamelia en gång men jag lyckades inte hålla den vid liv tyvärr, men Tage Andersen är ju så otroligt duktig och så konstnärlig så det förvånar mig inte att han har gåvan att få till det.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera