lördag 7 september 2019

Öar i solen - Rügen 1


Nu var det dags för en minisemester tyckte DH och jag. Eftersom vi båda har drabbats av den åkomma som kallas 'flygskam' har vi beslutat att vi nöjer oss med en flygresa vartannat år. Så  vi väljer färjan mellan Trelleborg och Sassnitz. På fotot ovan så närmar vi oss ön Rügen. Fotot är taget på långt, långt håll med min 'lilla  kamera' i disigt väder, så det är inte så bra.


Vi beställde hotell genom Happydays och bodde på fyrstjärniga hotellet 
Arcona Hotel Baltic i Stralsund. Utsikten från hotellrummet: St. Marienkirche, som med sitt höga torn var världens högsta byggnad mellan 1549 och 1647. Det Ni! Svenska Pommern, idag Vorpommern, var den del av Pommern som Sverige erhöll Westfaliska freden 1648 och som var svenskt till år 1815.Foton tagna i botaniska trädgården i Greifswald, där vi också såg den här skylten.


Fler foton från Greifswald.Det kommer mer foton nästa vecka från vår resa nästa vecka. Men nu är vi hemma igen.


Det gäller att se upp! Den här gynnaren hade parkerat sig i min stol när det var dags för lunch idag. Tandfly (Phlogophora meticulosa) är namnet. Beskrevs av Linné redan år 1758 och är ett nattfly.


Det här skall vara L. speciosum rubrum och L. speciosum rubrum 'Uchida', men jag ser ingen skillnad på dem.


Andra hälften av min bokhög som jag skrev om förra veckan. Har hittills läst 'Drömhuset (småtrevlig) och 'Kastanjemannen' (en av årets absolut bästa böcker tycker jag).

Trädgårdsfägring

4 kommentarer:

 1. Hej Ingmarie!
  Trevligt med en resa, och nya vyer. Spännande arkitektur, vackra hus. För mig ser liljorna också väldigt lika ut, men de är vackra.
  Ha en skön söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marika! Ja Rügen var verkligen en positiv upplevelse. Ha det bra.

   Radera
 2. Låter som en trevlig resa och jag har aldrig varit i det området. Liljorna ser onekligen helt lika ut. Men om det är som i rhododendronvärlden så har ju exakt samma korsning, av olika personer, nått marknaden under olika namn men buskarna är rätt så lika...

  Ha det så kul med boktraven! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Carina, det var en trevlig resa. När det gäller konsumtion har jag svårt att låta bli att köpa böcker och växter/blombuketter...... Som tur är finns det bibliotek också! Ha en fin vecka.

   Radera