torsdag 20 juli 2017

Sensommarens pioner

kallas ju dahliorna för ibland. SMHI har bekräftat att juni varit en ovanligt blåsig och kylig månad i Syd- och Mellansverige i år. Just nu har vi ett par riktigt sköna sommardagar, t o m strandväder, och det känns bra för familjen har semester nu och är här. Men säg den glädje som varar beständigt, till helgen väntas oväder med massor, massor av regn.


Såg så många vackra blommande dahlior i Danmark förra året och blev verkligen inspirerad. Det verkar som att dahliorna upplever en renässans just nu. I april hittade jag det här stället i blomsteraffären. 3 vita dahlior fick följa med hem. En riktigt mörk 'Trebbiano' och den ljuvliga, aprikosrosa 'Cafe au Lait' hade Weibulls i sitt sortiment och dem kunde jag naturligtvis inte motstå. Hade beställt några speciella dahlior på nätet, men dem fick jag inte. Förra året var tydligen ett dåligt år för odlarna av dahlior nere på kontinenten. Annars brukar jag köpa dahlior i kruka på torget eller i blomsteraffären.  I år fördrev jag de inköpta dahliorna inomhus.


Här är dahliorna ute för att få litet frisk luft.  När frostrisken var över i juni planterades knölarna ut i pallkrage. Elisabeth Svalin Gunnarssons bok om dahlior har utgetts i en nyutgåva i vår, hur vanligt är det i de digitala böckernas tidevarv? Mycket bra bok.
  Dahlior


Två av dahliorna blommar redan. Den vita till höger är kaktusdahlian 'My Love.' Och dahlian till höger då? Ja inte är det 'Cafe au Lait' och inte är det 'Trebbiano', 'Crazy Love' eller Islander. Så kan det bli ibland. Någon som känner igen dahlian?


 

Det har flyttat in en ny liten sommargäst i vår trädgård i år.  Inte så bra foton av hen hittills, rör sig blixtsnabbt. Vi har döpt  hen till Klas Klättermus, förkortat till 'Klasse', tycks vara här för att stanna, så det blir säkert fler tillfällen till fotografering. Smultron verkar Klasse tycka om förutom diverse frön.


Oceanhuset, Skrea Strand med restaurant Ocean + hotell och även
Sveriges vackrast belägna vårdcentral.

Floral Friday Fotos

4 kommentarer:

 1. Vakre dahlia! Håper du får mye regn, og det håper jeg at det kommer her også. Det er veldig tørt nå.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Hej Ingmarie!
  Förra året var ett uselt dahliaår hos mig, hade beställt många nya bland annat Cafe´au lait, men de flesta blommade inte. Så nu hoppas jag att den kommer att blomma i år i stället. Eller så fick jag också en felleverans, för jag hade en gul som blommade som jag inte hade beställt. Händer rätt ofta att det blir något annat än det som står på paketet.
  Känner inte till din, men jag tycker den är fin.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Så mycket vackert det finns omkring oss nu att njuta av, vackra blommor, härliga bad m m. Dahlior är ju bara såå vackra i dess olika färger. En riktig ögonfröjd :-)

  SvaraRadera
 4. Jag gillar Dahlior, Jättemycket! Men har sån tur att mannen tar hand om dem. I våras drev han upp 103 stycken som idag är planterade i krukor och jord :)

  Så allt jag behöver göra är att njuta :D

  //Veronica

  SvaraRadera