torsdag 8 april 2021

Narcisser

 'Julen varar väl till påska' lyder vistexten. Och hos mig får påsken i år  gärna vara fram till pingst. Och påskblomstren är sena i år. Glömde också att ändra till min påskheader så den får pryda sin plats ett par veckor till. Jag är riktigt förtjust i mina narcisser. Här ovan orkidénarcissen (triandrus) 'Thalia', Trumpeten är svagt gul till att börja med men bleknar snabbt till vitaste vitt. 
En annan skönhet är orkidénarcissen 'Katie Heath'. Här skiftar trumpetens färg från gult till aprikos för att sedan blekna något. Den här narcissen är faktiskt amerikansk. 


Det kommer fler och fler litet ovanligare narcisser som säljs som snittblommor eller  i kruka till påsk. Här har vi 'Apricot Whirl' till vänster och 'Mary Gay Lirette' till höger. Det här är narcisser med s k 'split corona'. Erin Benzakein och hennes man Chris som driver Floret Farm har odlat narcisser länge. Anmäl er gärna till dem så kan ni få en gratis guide (snart klar) om narcisser som är speciellt fina och värda att odla.  Igår hade vi fint besök i trädgården. Den hade lagt sig på soligaste och varmaste plätten och mumsade förnöjt på nyuppkomna tulpaner..... Kanske är det bättre att odla narcisser istället, rådjur och harar lär inte äta dem. Och dessutom lär de förmera sig snabbt till skillnad från tulpaner som minskar i mängd snabbt.


Litet lektyr den senaste tiden. Samlade Verk av Lydia Sandgren ligger 
fortfarande på 'att läsa-listan'.

Men nu närmar våren sig. Om det kan ni läsa på Trädgårdsfägring

8 kommentarer:

 1. Ja, 'Thalia' er en flott narciss, og jeg har prøvd den her jeg også. De andre du viser er også så fine.
  Vakkert rådyr, men så trist at det spiste dine tulipaner. Narcisser er giftige, så de spiser ikke de. Jeg så her at rådyrene hadde spist av mine syriner. De spiser nesten alt.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Hej Ingmarie!
  Vilka fantastiska narcisser. Thalia är en favorit men också Cheerfulness som finns i vitt och en svagt gul nyans. Snart är det dags för dem att blomma i trädgården.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Fina narcisser och jag ska ta en titt på deras sida. Jag är lite tvärtom - har lättare att få tulpaner förmera sig än narcisser men det beror på att jag är för generös med kogödsel. Ska sluta med det för jag gillar narcisser bättre :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Jeg er også helt forelsket i narsisser. De er så nydelige!
  (Ja, også liker ikke Bambi dem)
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
 5. Så flotte blomster, mine er dekket av snø ennå. Med slikt besøk i hagen er det ikke sikkert det blir noen tulipaner igjen til å blomstre.

  SvaraRadera
 6. Ja dessa fantastiska narcisser, så vackra...
  Ja rådjuret hade det gott där och så bjöds det på tulpaner! Mums! Härlig bild men jag förstår dig :)
  Bra boktips också!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 7. Åh jag älskar din header! I det jag kallar "parken" har jag satt massor av ovanliga narcisser (Thalia har jag naturligtvis) av just det skälet att rådjuren inte äter dom. Sork eller möss bryr sig inte eller lökarna. Tyvärr har Tet-a-Tet bara precis börjat lite försiktigt med att blomma, dom andra sorterna har knappt kommit upp. Det har ju varit sån sen och trist vår.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Vilka ljuvliga narcisser du bjuder på! Jag tycker de är alldeles underbara men lite svåra att hitta snyggt sällskap till! Vad har du runt dina?

  //Trädgårdshälsningar
  Lillianna
  www.pinktownroses.wordpress.com

  SvaraRadera