måndag 15 mars 2021

Vårblommor

Påskblommorna har börjat komma in till plantskolor och blomsteraffärer. En del av dem går att plantera ut i trädgården efter blomningen. Nedan ser ni nr 1 på tio i topp listan Narcisser: Minipåskliljan Tête-à-Tête. Alec Gray heter mannen som odlade fram denna narciss. Alec och hans hustru sökte efter arter i Spanien och Portugal bl a och korsade dem med varandra. Han höll på med detta i nästan 60 år.

'Minnow' heter en annan av Alec Grays korsningar. Ni ser den till vänster nedan och i närbild under. Denna narcisse har börjat säljas i Sverige men den lär inte trivas ute i vårt kalla klimat. 


 I torsdags hade vi ett riktigt oväder här i Halland och alla vårblommorna (vintergäck och snödroppar bl a) begravdes under snön. Men snön smälte snabbt undan.

Det är märkvärdigt hur snabbt blommorna kommer upp även om det fortfarande är tjäle i jorden. 


En tuva med snödroppar från min trädgård som fått följa med in. Några av veckans böcker och tidskrifter ovan. Boken 'Snödroppar' av Gunnel Carlsson och Elizabeth Svalin Gunnarsson är bara så ljuvlig att jag nästan blir en galantofil och drabbas kanske av galantomani.... Nej jag får nog nöja mig med de tre arter av snödroppar jag har i min trädgård.


 YouTubeklippet nedan från Uppsala linneanska trädgård är borttaget men klicka på länken nedan så får ni höra Gunnel och Elisabeth prata om boken.


Jag tror också att våra nordiska grannar får vara med i gruppen om de känner för det. 

8 kommentarer:

 1. Så vakre snøklokker som blomstrer hos deg! En skulle jo ikke tro at de nettopp hadde mye snø over seg. Erantis er også så fine. Her trives ikke snøklokker spesielt godt. Jeg vet ikke hva jeg gjør galt, men de sprer seg ikke.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit. Har inte heller någon jättetur med snödropparna. Klicka in dig på Birgitta Olssons blogg. https://gladjekallan.blogspot.com/ Hon är med på Trädgårdsfägring. Birgitta har ett hundratal olika snödroppar och gver litet tips om plantering mm i veckans inlägg. Ha det bra.

   Radera
 2. Hej Ingmarie!
  Det är alldeles speciellt att se de första vårblommorna. Snödroppar och påskliljor och narcisser. Så glad att se dem. Skulle gärna ha ett stort hav av snödroppar men de vill inte riktigt. Har en liten koloni och är så glad för dem.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika Ja visst år det något speciellt med de första vårblommorna. Och i år känns de extra välkomna. Ha det bra.

   Radera
 3. Härliga, ljuvliga narcisser! Har inte köpt några krukor nu men krukade ett antal i höstas. Minnow har jag odlat men kommer inte ihåg hur länge den var kvar. Min känsla är att den försvann i en av alla flyttar.

  Boken sågades rätt rejält i STA såg jag. Så jag har valt att lägga pengarna på lökar istället. Men för mig är det mest att jag inte är ett fan av Gunnel Carlsson.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina! Så tråkigt att boken sågades i STA. Jag undrar vem som skrev recensionen.... Jag tycker nog att boken är charmig och värd sitt pris. Jag kan inte låta bli att köpa krukor med vårväxter, ibland överlever de, ibland inte. Ha det bra.

   Radera
 4. With the arrival of spring all nature is reborn.
  Wonderful photos.

  SvaraRadera