söndag 16 februari 2020

Hermann Krupke

Läste att pionkungen Hermann Krupke gått bort. Få människor har betytt så mycket för att väcka intresset för pioner här i Sverige som Hermann. Jag bodde nära Annelundsparken i Borås under ganska många år. Pionterrassen där började planeras/planteras av dåvarande stadsträdgårdsmästaren Åke Johansson tillsammans med Hermann Krupke. Detta var redan 1987 och pionerna kom från Krupkes plantskola Guldsmedsgården. Där var jag också nästan varje år från mitten av 1980-talet och vandrade i hans pionplanteringar. Där fanns mycket vackert att se.

RIP Hermann. Jag tror att det finns många underbara pioner där du är nu. Du var en så vänlig och fin man.

Nedan en av mina favoritpioner: Hermann Krupkes Svarte Petter. Den har ett otroligt fint mörkt bladverk när pionskotten kommer upp.Fransyskan, en av Krupkes pioner.


Ett avsnitt av pionterrassen i Annelundsparken.


9 kommentarer:

 1. Så vakre bilder! Peoner er veldig fine blomster.
  Ha en fin søndag.

  SvaraRadera
 2. Det var verkligen en tråkig nyhet, han var Sveriges pionkung. Här växer också en del pioner som jag har köpt av honom. Träffade Krupke en gång för säkert 15 år sedan och köpte då ett antal pioner av honom. Har också hans bok, signerad.
  Men vad jag förstått så har sonen tagit över hans livsverk.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var en tråkig nyhet. Många verkar ha så fina minnen av Hermann och frun Christina. Så vänliga och rara människor.

   Radera
 3. Hej Ingmarie!
  Vilket vackert bladverk, den pionen har. Vacker röd färg på blomman?
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha det bra du också Marika. Här sveper 'Dennis' runt knutarna 19-20 sekundmeter har uppmätts just nu.

   Radera
 4. Beautiful flowers.
  Spring is almost here and the flowers are already beginning to bloom.

  SvaraRadera
 5. Jag var på Guldsmedsgården häromdagen och köpte en krukad "Fransyskan", var den enda av Hermans egna de hade till salu just nu (ja jag vet, bättre att köpa rötter men jag kunde inte motstå ❤️) . Vet du mer om den? Hur hög den bli? Tidig/sen blomning? Tack på förhand!

  SvaraRadera
 6. Fick veta först i dag, så tråkigt att Herman är död. han hälsade på mig till julen 2014 med en av sina böcker. Blev så glad hans besök betydde mycket, var vän med Kristina sedan barnsben. våra föräldrar umgicks och vi barn träffades också naturligtvis. hans passion för pioner var stor liksom hans kunnande!
  Ha en underbar tid käraste Herman o Kristina bland blommande pioner! med varma tankar Kerstin

  SvaraRadera