fredag 8 mars 2019

Internationella Kvinnodagen


I mitt bildkollage ovan ses den berömda, gudomliga Sarah Bernhardt. Sin tids 'Lady Gaga' skriver Kenneth Gysing i senaste numret av tidskriften Femina. Sarah föddes 1844 som dotter till en kurtisan. Fadern uppgavs vara okänd. Sarah växte upp i ett kloster och i en flickpension och utbildade sig så småningom till skådespelare. Hon turnerade världen runt och spelade bl a i Jeanne d'Arc och i Kameliadamen. Hon beskrevs som magisk, magnetisk och magnifik men hon var också litet makaber. Hon hade bl a en boaorm i sitt menageri av husdjur. Boan sköt hon med ett gevär (sägs det) efter det att den slukat en av Sarahs kuddar. Sarah var mycket begåvad, hon var en skicklig skulptris, hon var också teaterdirektör och startade ett sjukhus. Där arbetade hon själv med att ta hand om krigsskadade soldater. Hon för beredde sig för döden genom att sova i en likkista (blomsterbeströdd), se bilden längst ner i mitt bildkollage. När Sarah dog 1923 följdes hon till graven av hundratusentals människor. Fotona av pionen Sarah B har jag tagit i min trädgård. 

Ulla-Britta Ramklint har skrivit en bok som heter 'Fem kvinnor som förändrade världen'. Sarah är en av dessa fem.
Fem kvinnor som förändrade världen
Boken står jag i kö för på biblioteket. Sarahs liv har intresserat många författare och det finns ganska många böcker om henne. En del av dem har hon skrivit själv! Robert Gottliebs bok 'Sarah', se ovan till vänster verkar spännande och den har fått bra recensioner. Och till sist; Sarah har inte bara gjorts odödlig genom Lemoines pion. Ni har kanske träffat på biskvin 'Sarah Bernhardt' vid något konditoribesök? Just nu har vi en omröstning på Svenska Pionsällskapets sida på Facebook om vilken pion som är vår favorit. Sarah leder omröstningen just nu.

Och känner någon av er för att själv baka SB-biskvier så finns ett recept på Tasteline. Biskvierna lär smaka gudomligt! 


Internationella Kvinnodagen var det ju jag skulle skriva om. Fler pionfoton! En av mina absoluta favoriter är den ljuvliga itoh-pionen 'Hillary'. Lika vacker från vaggan till graven. Känner jag någon som heter 'Hillary'? Nej men jag tänker på Hillary Rodham Clinton. Undrar om världen sett annorlunda ut om hon blivit vald till USA:s president. 


 Till sist en magnifik liljebukett till alla kvinnor, kända som okända. Det är ni värda!
Trädgårdsfägring

7 kommentarer:

 1. Hej Ingmarie!
  Ditt collage med pioner är helt fantastiskt.
  Vackra liljor, och ute snöar det.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för intressant läsning! Tänk så mycket man inte vet. Sara B verkar väldigt speciell så det skulle vara kul att läsa om henne. Helt klart hade det gått bättre om Hillary blivit vald. Fina pionbilder! Kanske är det en Sarah Bernardht vi har vid huset. Den är ett arv från min far som fick den av sin syster för länge sedan. Måste kolla upp den bättre.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 3. Personligen tror jag helt klart att världen hade sett annorlunda ut - för Hillary C. är en stark tuff kvinna som ingen man kan sätta sig på. Men hon har också visat att i tuffa tider kan hon stå emot vad folk tycker och tänker om henne och det är en egenskap jag gillar!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Säger som Ulrika tack för utökat vetande. För mig har Sarah B i huvudsak varit en pion även om jag vetat att det funnits en fysisk person. Mest glad blir jag när jag läser att du står i kö för boken på biblioteket. Såg ett reportage om hur man ska rädda biblioteken, på små orter, framöver. Eftersom jag inte klarar att läsa särskilt mycket längre är jag inte nån hjälp i sammanhanget. Hillary, från samma sällskap, växer här också men har varit blomovillig hittills. Om den verkliga damen skulle gjort någon skillnad - ja det hade varit annorlunda men nån stor skillnad, mycket tveksam, Hon hade fått slåss mot samma starka lobbyorganisationer som alla andra. Men en förebild - absolut :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa era kommentarer. Visst vore det trist om biblioteken får slå igen. Vi har ett väldigt bra bibliotek i våra lilla stad.

  SvaraRadera
 6. Jätte härligt att se vackra pioner. Jag saknar de vi hade i förra huset. Här snöar det för fullt men åh man längtar till våren nu. Ha en fin dag kram från Nina

  SvaraRadera
 7. Sarah B er en fantastisk peon! Jeg har også lurt på hvem som gjemte seg bak det navnet, for å få en sånn blomst oppkalt etter seg.

  Jeg er fullstendig enig i at bibliotek er utrolig viktig.

  SvaraRadera