fredag 26 oktober 2018

Och så kom då hösten.....

med blåst, regn och rusk! Men också enstaka soliga dagar. 
Vi drömmer oss tillbaka till sommaren och pion- och liljetider. 


Veckans bokhög. Som jag nämnt förut älskar jag att besöka second hand-ställena i vår lilla stad och leta efter böcker. Pocketböcker finns för 1-2 kronor och de flesta andra böckerna ligger mellan en femma och en tia prismässigt. Viktväktarboken på mitt foto kostade mig en femma men den var i nyskick.Har haft bekymmer med hälsporre så det har blivit litet si och så med motionen den sista tiden, därför denna bok.


Déjà vu är franska och kan översättas med en 'redan sett' upplevelse. Lantlivs nya Bookazine ovan fick följa med hem för några veckor sedan. Det var det magasinet som gav mig upplevelsen när jag började bläddra. Jag hade köpt gammal skåpmat. Reportagen med tillhörande foton hade tagits från tidningen Lantliv (2017-2018) och jag hade redan sett/läst dem alla - Precis vartenda reportage som fanns i magasinet !!! Man lär så länge man lever och hädanefter kommer jag alltid att tjuvläsa tidningar/magasin i affären innan jag kanske köper dem.....

Jag har beställt liljelökar från Schweiz från Pontus Wallstén och de är på gång. I höst har jag köpt så mycket liljelökar att jag är nästan ruinerad. Har man arbetat inom vården hela sitt liv, så är man ju snudd på fattigpensionär.....  Mina favoriter bland liljorna är ju lilium martagon (krolliljor) och lilium speciosum (praktliljor) och bland de senare hade Pontus några riktigt spännande. Han mailade mig och sa att han stoppat ner några extra smålökar.


Veckans liljebukett. IRL är liljorna litet mer vinröda än på mitt foto. En underbar lilja som doftar litet svagare än vad de orientaliska brukar.


Trädgårdsfägring
Floral Friday Fotos

13 kommentarer:

 1. Fantastiskt fina foton som alltid, vilken är pionen till höger i andra raden? Är det Nosegay?
  Gunnar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Gunnar! Nej jag har märkt mitt foto med Claire de Lune! Jag måste säga att jag har svårt för att skilja på CdL och Starlight och bägge är placerade i det gula avsnittet i en rabatt. Ha det bra!

   Radera
 2. Så fine bilder! Liljene og peonene er utrolig vakre.
  God helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marit! Pioner har jag alltid älskat och liljor hade jag i en av mina tidigare trädgårdar. När jag kom till en ny trädgård så blommade det rosa martagonliljor där den första sommaren. Och sedan var jag fast.

   Radera
 3. Krolliljor är svåra att motstå men det är inte alltid de här blir så där fina som på dina bilder. Ger du dem mycket gödsel och de t.ex står under höga träd? En fråga till, Delar du dem ofta?
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Birgitta, krolliljorna är oemotståndliga. Har inte haft dem så länge, började samla för några år sedan. Kanske är det dags för delning nästa höst? De står bland några gamla äppleträd + mellan andra buskar också. Jorden i mina rabatter är aningen sur. Gödslar med benmjöl och vad som finns tillgängligt. De krolliljor som haft bäst tillväxt är de som stått pallkrage i rent sydligt läge..... I somras hade de naturligtvis kortare blomningstid än de som stod i mer skuggiga lägen och några fick sol- och värmeskador på blommorna. Ha det bra.

   Radera
 4. Brukar se hans namn och kommentarer på någon amerikansk liljesida. Verkar väldigt duktig så tack för tipset :) Kommer ihåg att det var ditt inlägg om en liten narciss som gjorde att jag hittade H.W. Hyde i England. Och som de lökarna utvecklat sig.

  Jag gick längs floden i Lyon i Söndags. Du hade nog älskat det. Massor av människor som sålde böcker, inte så meningsfullt kanske språkmässigt men jag blev kär i gamla tryck, första sidor från tidningar och annat...

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter härligt med en söndagspromenad i Lyon. Och så spännande med alla böcker och tryck. Såg din underbara röda clematis vid namn 'Nubia'. Vilken otrolig röd färg. Det är en av Raymond Evisons clematis om jag kommer ihåg det rätt. Ha det bra.

   Radera
 5. Hej Ingmarie!
  Dina bilder på liljor och pioner är helt fantastiska. De ser så friska och välmående ut. Gillar också att gå på loppis, och speciellt när man gör fynd.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Liljor och pioner känns avlägsna en dag som denna då allt är vitt, grått och blött. Ösregn på snö. Jag köper många böcker på Röda korset, lämnar tillbaka de jag inte vill behålla efter läsning.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hei!
  Du tar fantastiske fotografier. Inspirerende
  God kveld! Anne

  SvaraRadera
 8. You have very beautiful pictures! Have a lovely week!

  SvaraRadera