fredag 6 april 2012

Glad Påsk / Happy EasterGlad Påsk till alla bloggvänner......... Som Ni ser så föredrar jag en vit påsk framför en gul. De vackra fjädrarna har jag fått av min snälla bloggvän Elna med bloggen Elna - Sudden
Happy Easter to all blogfriends. As you can see I prefer a white Easter to a yellow one.
The lovely feathers come from by blogfriend Elna, who has a very lovely blog. 

Veckan har varit både bra och dålig.  Reparationerna av huset har slutförts, huset är städat 
och det känns jätteskönt. Det ledsamma har varit att gräva upp min buxbomshäck som drabbats av  cylindrocladium buxicola. Buxbomen var en karaktärsväxt i min trädgård......... Nu är frågan om jag skall ersätta den och med vad? Sedan kan man ju också fundera över varför 3 av 4 plantskolor fortfarande
säljer buxbom i vår trots alla tidningsartiklar? Stora lager hos odlarna nere på kontinenten? Både stora klot och koner och små  plantor till häckar fanns till salu. Cedergrens på Råå rekommenderar ilex crenata 'Dark Green', och det gör Blomsterlandet oxå!


This week has been both good and bad. We have a new roof on the house
and it feels great. The sad thing was to dig up my boxwood hedges. They were infected with the box blight.  The Box was a character plant in my garden ......... Now the question is whether I should replace it? And with what?


But enough with sad thoughts,  it is soon Saturday and Easter Eve and we are  all welcome to

11 kommentarer:

 1. Så vackert du har påskpyntat i vitt! De vackra fjädrarna är verkligen ett plus. Så trist det är att vi kommer att bli av med våra buxbomsplantor. Jag har massor och alla mina parterrer är inbäddade med buxbom. Jag måste inse att även mina en dag måste bort. Håller med om att det oproffsigt att sälja nya buxbomsplantor, som är starkt besprutade och endast klarar sig ett par år.
  Önskar dig en skön påskhelg!
  Kram/Randi

  SvaraRadera
 2. Det var oväntat vackert med vita påskbuketter!
  Dina arrangemang är jättefina!

  Förstår inte heller varför man fortsätter sälja buxbom, så länge den här sjukdomen är kvar.
  Har själv ganska små planteringar med buxbom. Har tänkt att de ska få växa utan beskärning, så kanske de har större motståndskraft. Ännu är inget angripet.

  Trots det tråkiga vädret önskar jag dig en skön fortsättning på helgen!

  Kram Märit

  SvaraRadera
 3. Märit! Sjukdomsangreppen på mina häckar kom efter beskärning. De första symtomen såg jag sommaren 2010, men då trodde jag på felaktig beskärning vid fel tidpunkt etc. etc. Hösten 2011 såg häckarna bedrövliga ut. Det är säkert 6-7 år sedan jag planterade de sista häckplantorna, så jag har svårt för att tro att smittan legat latent så länge.
  Randi! Hoppas, hoppas plantorna i dina parterrer håller sig friska.

  SvaraRadera
 4. Så fint du har gjort och roligt att du tyckte om fjädrarna. Det är väldigt tråkigt att du behöver gräva upp din buxboms häck. Mina är friska än så länge men det är klart man blir orolig.
  Du får ha en riktigt trevlig påskhelg.

  Kram
  Elna

  SvaraRadera
 5. Happy Easter, Ingmarie! How sad about your boxwoods - I love that shrub. Beautiful, white Pasque flower!

  SvaraRadera
 6. Nä, usch vad trist att höra att även din buxbom är drabbad! Jag har tagit bort ganska mycket men har en del kvar som jag hoppas, hoppas ska klara sig. Jag har några klot av japansk järnek och de ser hyfsade ut, men jag undrar hur mycket de växer per år, jag tror de är väldigt långsamma.
  Hoppas du får en fortsatt trevlig påskhelg, trots svampsjukdomar.
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Jeg kom bare lige forbi.
  Smukke billeder.
  Tak for kiggget.
  Ha´ en god påskedag.

  SvaraRadera
 8. Oh dear how sad about the boxwood hedge, but an opportunity to try something new. Hope you had a wonderful Easter weekend.

  SvaraRadera
 9. Pretty flowers. Hope you had a lovely Easter!

  SvaraRadera
 10. A lovely collage for Easter hope you had a lovely Easter weekend.

  SvaraRadera