torsdag 9 juni 2022

Välkommen juni månad, den första sommarmånaden.

Dåligt med inlägg här på bloggen f n. Jag har haft datorkrasch, alltså hårddisken lade av helt och hållet och det har inneburit en del bekymmer. Jag har en extern hårddisk, och mycket jag hade sparat där, foton, dokument mm. 
Men en del gamla favoritprogram som t ex mitt bildbehandlingsprogram, en äldre version av Photoshop Elements, går inte att använda längre. Inte heller mitt mailprogram. Och blogger fungerar inte heller riktigt som tidigare för mig. Nu kommer jag in och kan göra inlägg men kan inte rätta till de felaktigheter i bloggen som uppstått.... Och bloggen ser inte likadan ut i olika webläsare.


 För första gången har jag sett luktärter till salu som snitt blommor i vår lilla stad. Annars har vi haft en fin vår, men torr. Kan inte komma ihåg att jag sett varningar för brand i skog och mark tidigare i maj månad. Mina rhododendron har blommat som aldrig förr... 


 och syrenerna har varit helt underbara. I min bukett ser ni Beauty of Moscow, Andenken an Ludwig Späth, Charles Jouy och Sensation. 


Syrenen nedan 'Sensation' är en mutation av Syringa 'Hugo de Vries'. I Holland är syrener populära till jul. De drivs fram i växthus. Dirk Eveleens Maarse Sr, trädgårdsmästare från Alsmer fann några kvistar med avvikande blomning, och den unika tvåfärgade 'Sensation' var född. Den är en s.k. 'periclinal chimera, inom botaniken en växt där två olika vävnader växt samman. Den introducerades redan 1938. 

Min 'Sensation' är 8 år ungefär. I vår visade den för första gången några blomklasar med avvikande blommor, vita med svagt lila skimmer. 

Veckans böcker handlar om syrener. Dr Fialas bok har jag visat förut, den är en favorit. 'Lilacs' av Naomi Slade med helt underbara foton av Georgianna Lane kom ut i år 2022. Så många ljuvliga syrener det finns. 


Trädgårdsfägring

4 kommentarer:

 1. Hej Ingmarie!
  Så förargligt när det inte fungerar med tekniken. Vacker rhododendron och så fina syrener. Har vanliga bondsyrener och en liten minisyren som jag planterade förra året. Den har många knoppar.
  Nu fick jag tips på många fina, så vackra med stora blomsterklasar.
  Önskar dig en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Syrener är underbara och jag tar alltid in kvistar från 'morfars syren' som antagligen är en 'Andenken...'. 'Beauty of Moscow' har jag på önskelistan sen länge men ibland är jag klok och väntar tills jag har en vettig plats att plantera på :) Din bukett är underbar!

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 3. Så flotte syriner du har! 'Sensation' plantet jeg i fjor, så jeg må nok vente i noen år innen den vil blomstre.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
 4. Beklagar tekniktrasslet. Sånt är ju så irriterande.
  Intressant om tvåfärgade syrenen som är helt bedårande.
  Allt gott
  /Anette
  atligatradgarden.se

  SvaraRadera