fredag 22 februari 2019

Marsväder i februari.

I trädgården blommar snödroppar och vintergäck. Kan inte låta bli att ta in en tuva med lökar men kommer att dela på lökarna och plantera ut dem på nya platser.


Björnen och grävlingen liksom fladdermusen, huggormen och grävlingen tillbringar delar av vintern i dvala. Jag är visserligen vaken men är inte så aktiv här på bloggen.....  Samma visa varje år. Frukost i sängen med mina böcker och magasin.


För några veckor sedan dog författaren Rosamunde Pilcher, 94 år gammal. Sonen Robin, som också har skrivit  böcker, berättar att Rosamunde var frisk och alert till jultid 2018 men sedan gick det utför.

Rosamunde fick sitt stora genombrott 1987 med boken 'The Shell Seekers' som kom ut på svenska två år senare med titeln 'Snäcksamlarna". Rosamunde var då 63 år gammal. Romanen handlar om Penelope Keeling, som efter en hjärtinfakt ser tillbaka på sitt liv. Boken såldes i över 10 miljoner exemplar och låg på New York Times bestsellerlist nästan ett år. Och därefter toppade den pocketbook-listan. Boken filmades med Vanessa Redgrave.

En Pilcher-roman sägs  vara  lätt igenkännlig. En amerikansk kritiker skrev om romanen, Winter Solstice (2000): "Vi är tillbaka i Pilcherland: En värld av starka och vackra kvinnor, välmående och stiliga män, fantastiska landskap, stora hundar, lojala hembiträden, agaspisar och hus som luktar vaxpolish .... I Tyskland blev Rosamunde en kult. Det gjordes över 120 inspelningar av ZDF av hennes romaner och noveller på plats i Cornvall. Så om du söker på Youtube så kanske hittar du någon av dem. Det ordnades bussresor till Cornwall och till Skottland till Rosamunde Pilcher's värld. Här under är några av mina böcker skrivna av Rosamunde. Böckerna hittas ofta på antikvariat eller secondhand-ställen. 'Vägen Hem' hittade jag t ex på Röda Korset för fem kronor. 


Just nu pågår det en ganska livlig debatt i olika sociala medier om vår/alltså svenskarnas konsumtion av snittblommor och behovet att köpa dem. Är det bättre för miljön med importerade blommor jämfört med blommar odlade i växthus i Sverige? Flygskam är ju ett välbekant uttryck, skall vi få blomskam också? Att köpa växter/blommor/plantor och böcker/DVC:s från utlandet kommer att bli svårt för mig att skippa, men att låta bli att flyga till Kanarieöarna, Grekland eller Portugal eller mer avlägsna mål känns mycket lättare. Hur känner du? PS! Kan inte låta bli att köpa tulpaner. 

Jag har haft amaryllis i blom sedan i början av november och fram till för två dagar sedan, då 'Dancing Queen' hamnade på komposten, drygt 3,5 månader med blommande amaryllis - fantastiskt. Och som jag skrev om februarivädret: Mer likt mars- eller aprilväder. Soliga dagar med blommor i trädgården. Men vintern är inte slut ännu.....

6 kommentarer:

 1. Jag tillhör dem som tycker det är rätt lyxigt att köpa snittblommor, men idag blev det en bukett svenska tulpaner. Tycker egentligen mer om att låna från trädgården. Hur snygga är inte snödropparna och så blir de delade på köpet! Grenar och kvistar är också bra alternativ och jag flyger inte världen runt på semestern.
  Känns som två läger. De som blir allt mer medvetna om miljö, mat m.m. särskilt unga familjer och andra som struntar totalt i hela debatten som om de levde i en annan värld. Min taktik är att följa många som lever medvetet på sociala medier. Då känns det som vi är flest och vi peppar varandra.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Hej Ingmarie!
  Helt underbart med snödroppar, hoppas mina förökar sig, och att de nya jag satte kommer upp. Hittade den första lilla, innan vi fick påfyllnad av lite pudersnö. Mina Amaryllis blommade fint, men några sena knoppar ville inte slå ut. Har de flesta av Rosamunde Pilchers böcker, det var ett tag sedan jag läste dem. Snäcksamlarna är en favorit.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Vilken blomsterlycka med Amaryllisar och snödroppar! Här är det bara att bita ihop några månader till. Känns drygt när man ser att det finns vårblommor i söder.
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 4. Så fint å kunne ta inn snøklokker :) Her er det bare snø.
  Ja, jeg har også fortsatt blomstrende Amaryllis. 'Nymph ' har holdt på riktig lenge. Og noen flere. Fantastiske planter!
  Ha det godt

  SvaraRadera
 5. Så underbart att ha vårblommor nu i trädgården som man kan ta in och njuta av här dröjer det ett tag till men vår tid kommer också i sinom tid.Fantastiskt är det även att du har haft Amaryllis som blommat ända till nu.Hur som helst så är vi inne i en härlig tid.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Snart behöver man inte köpa några snittblommor alls - det är ju snart vår och när man tittar noga i trädgården så ser man massor av knoppar från lökväxterna sticka upp överallt!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera