fredag 3 juni 2016

Black Magic and Purple Passion

är en bok av Karen Platt, som jag har skrivit om här på bloggen tidigare. Just nu har jag flera mörka växter som blommar i min trädgård. Så jag kör da capo. Men först:


Här ser ni två itoh-pioner som blommar idag: Till vänster Sonoma Amethyst och till höger First Arrival. Den förstnämnda får betyget: Icke godkänd.
En negativ aspekt hos itoh-gruppen är benägenheten för genetisk mutation. Detta visar sig ofta som att blommorna får smalare kronblad, eller inte några kronblad alls, eller outvecklade/missformade blommar som ni ser hos Sonoma Amethyst ovan. Om denna mutation sker börjar de avvikande blommorna att visa sig i allt större mängd under årens lopp, vilket naturligtvis visar sig i en allt fulare blomning. En annan itoh-pion som har fula, missbildade blommor hos mig är White Emperor. Vi får se hur utvecklingen blir de kommande åren.

 Men tillbaka till de mörka växterna. Här är en blandning av rhododendron med mörkröda/mörklila blommor som jag plockat idag i min trädgård. Rh Mogambo, Marcel Menard, Polarnacht, Tamarindos, m fl.


Den mycket mörka Itoh-pionen 'Dark Eyes' passar perfekt tillsammans med iris germanica Rio Rojo. 

Och ni som har ett Lidl nära Er eller ett Jem&Fix passa på: Det finns ett urval  clematis till salu i nämnda butiker för det billiga priset 49 kronor.  

En Warsaw Nike, en Arabella och en Baby Star, 'Zobast', en av Jan van Zoest vackra clematis, fick följa med hem. Tidigare i veckan kunde jag inte motstå Piilu och Blekitny Aniol.  På bilden nedan till vänster Warszavska 
Nike. Till höger clematis Kakio som blommar just nu hos mig. Och till sist: Två besökare i min trädgård de senaste dagarna.
Videsvärmaren och en bred trollsländaFloral Friday Foto

10 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. 6/3/16
  Ingmarie- I am enjoying your blog - an interesting mix of horticultural and other topics. Have a great weekend.

  SvaraRadera
 3. Hej Ingmarie

  Jag vet inte om det är genetisk, den effekt du beskriver hos ITOH hybriderne.
  Ofta ser jag det på de sekundära och senare tertiära blommor. Alltså på väletablerade pioner.
  Även hos "Dark Eyes".
  White Emperor var också missbildad första året hos mig, nu är han en fin låg pion:)
  Irene Tolomeo har gjort många fina, jag har bara "Sonoma Kaleidoscope", som har samma effekt - jag tycker faktiskt om det;)

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karsten! Tack för din kommentar. Flera av mina 'internet-gardenbuddies' har upplevt detsamma som jag, att blommorna ändrar form. Men mina itoh-pioner är så unga ännu så jag får vänta och se. 'Julia Rose' har blommat tre år hos mig och blommorna ser helt annorluda ut i år. Men det kan ju bero på mycket annat, vädret, jordmånen mm. Irene Tolomeo har faktiskt skrivit om fenomenet också, men just nu hittar jag inte artikeln.

   Radera
  2. Sonoma Amethyst fick kraftiga angrepp av botrytis förra året. Den kanske inte har hämtat sig riktigt ännu. Impossible Dream likaså.

   Radera
 4. Njuter verkligen av din pion den står nu högt på min önskelista har ju en rabatt som ska ha lite nytt.Ibland kan det vara roligt med blommor som inte är som de ska.Och klematis det älskar jag måste nog ta en tur hör jag
  Tack för alla tipsen
  Ha nu en fin och skön helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Meta! Tack för din kommentar. Jag blomvärlden kan vara fascinerande.....

   Radera
 5. Njuter av den mörka färgen i både Klematis och Iris. Pionen Dark Eyes och din Iris, matchar verkligen varandra.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Helt nytt för mig att Itohpionerna har problem med blommorna. Har ännu inte sett något liknande här, men mina Itohs är ganska nya. Sonoma Amethyst har inte fått några blommor alls, för jag fick flytta den i höstas.

  SvaraRadera
 7. Many thanks for taking part in the Floral Friday Fotos meme.

  SvaraRadera