torsdag 8 november 2012

Blooming Friday: Dreams/Drömmar

Just nu i novembermörkret drömmer jag om våren, om clematisblomningen......
Just now I am dreaming of the spring and the flowering clematis....

Och så drömmer jag om ett växthus, men det har jag visat förut  och om en ny kamera eller 
åtminstone ett nytt objektiv, men annars är jag så nöjd med vad jag har.....
I am dreaming about a greenhouse, but you have seen it before,  and about a new camera or a new lense. But I must say I am very happy with what I have....

Linked with 
Floral Friday Fotos
Weekend Flowers
Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den. Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp………   Från Ad Libris 

Ja Ove är 59 år, han kör Saab, hans hustru Sonja är död, och på måndag morgon (cheferna ville inte förstöra helgen för honom) blir Ove uppsagd från sitt jobb på grund av arbetsbrist. Så nu har tillvaron alldeles mist sin mening för Ove och han planerar att ta livet av sig.  Men varje gång Ove försöker begå självmord så kommer det något i vägen. Bland annat grannen från Persien (Pärsien) som heter Parvaneh, vilket betyder liten fjäril. Varför blev Ove så bitter? Det löper två parallella historier i boken, dåtid och nutid.......Mer berättar jag inte!

Min pappa jobbade i en bokhandel så jag är uppfödd med böcker. Måste alltid ha några olästa böcker liggande, annars klättrar jag på väggarna. Det finns böcker som borde hamna direkt i soptunnan, men här slänger vi inte det tryckta ordet, så jag lämnar dem vidare! Kanske någon annan tycker om dem? Andra böcker går mig spårlöst förbi och så det finns böcker som är en stunds tidsfördriv och så böcker som är mycket bra. Men, och det är därför alla vi bokälskare läser så många böcker, så finns det bokpärlor, de böcker som tränger djupt in i hjärtat och lämnar bestående avtryck. Det är böcker som man bara älskar och tänker på och läser om och om igen. Fredrik Backmans ’En man som heter Ove’ kommer att bli en sådan bok för mig. Skall ni bara läsa en enda bok i år, så läs denna! Jag lovar Er: Ni kommer att skratta och ni kommer att bli berörda, kanske gråta också, så ha pappersnäsdukar till hands. T.o.m maken som tycker att det skrivs och ges ut alldeles för många böcker (läs deckare eller skandalböcker om kungen) tyckte mycket om boken.

Sorry this book is not translated into English. Maybe it'll be, it is a very good and amusing book!  

27 kommentarer:

 1. Jag drömmer också om grönt nu, det är så mörkt ute Den boken måste jag läsa, tack för tipset!!
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 2. What a delightful sight at this time of year! I wish I could read the contents but the photos are enough to make me happy :)

  SvaraRadera
 3. Drömmen om sommaren finns alltid...boken ser spännande ut...=)
  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 4. Klematis ... det kan jag alltid drömma om. Och boken verkar väldigt intressant!

  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Vilka fantastiska klematis, jag lyckas aldrig riktigt med mina. Måste ha tålamod och verkligen försöka igen, de är ju så vackra. Snyggt växthus!
  Ha en underbar fredag!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Clematis är verkligen en favorit växt.
  De tar inte så stor plats och är fantastiska när de blommar.

  Spännande bok.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Tack för boktipset! Håller med om att längtan efter klematisblom är stor:)).
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Vackra klematis!
  Boken verkar intressant!

  SvaraRadera
 9. Ja, klematis är allt nåt att drömma om. De är ljuvliga. Kram

  SvaraRadera
 10. Clematisdrömmar drömmer jag gärna tillsammans med dig, så många vackra du visat. Och den boken har jag hört mycket bra om, den står på min julklappslista, till mig själv från tomten :)

  SvaraRadera
 11. Men, den översta klematisen är helt enkelt ljuvlig, ljust lavendelblå/lila. Oj, oj, oj. Har skrivit det någon mer stans, men den här veckans tema är livsfarligt. Jag har inte karaktär nog att klara det här. Vad heter klematisen? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för visiten Bettina. Clematisen heter Ivan Olsson! Den växte ganska så mörkt i en rhododendron och fick extra fina färger då. Rhododendron tog vi bort i våras och tyvärr så vet jag inte om Ivan överlevde. Men det finns väl fler Ivan i världen........

   Radera
 12. Dina klematisar kan jag tänka mig att drömma om också, och våren förståss.
  Ha en skön helg
  Vivian

  SvaraRadera
 13. Jag håller med om att de är som en dröm! Man längtar vansinnigt mycket redan nu och undrar hur det kommer att bli senare i vinter.

  Kul med boktips!

  Veronica

  SvaraRadera
 14. Så flotte en skikkelig drøm for alle blomstergale.

  God helg fra Marit.

  SvaraRadera
 15. Tack min vän, nu vet jag vad monsieur C ska få i julklapp!
  Kan inte vänta att få läsa han julklapp;)
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Guten Morgen! schönen Blumen!

  SvaraRadera
 17. Jag kanske köper min första Klematis nästa sommar. De är så vackra! Boken låter jättebra. Tack för tipset,
  Carina

  SvaraRadera
 18. Klematisar i dina fina bilder är så fina!
  Tack för boktipset.
  /Anette

  SvaraRadera
 19. Så nydelige bilder! Vet du navnet på de clematisene du viser frem? De var helt skjønne :-)
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 20. Blev så glad när jag kikade in här och såg att du skrivit om Ove. Jag har läst i hela mitt liv och har med andra ord hunnit avverka många böcker men få har berört mig lika mycket som Ove. Den är ju bara så fantastisk!

  Trevlig lördag!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 21. Virkelig nydelig Clemtis. Den er jo en drøm i seg selv!

  Tusen takk for koselig ord på bloggen min! Ønsker deg en fin lørdag! klem

  SvaraRadera
 22. Underbara clematisar! Jag har alltid läst massor och frågar du min man så säger han säkert att jag har för många böcker! Ove har jag inte stiftat bekantskap med tidigare.

  SvaraRadera
 23. Beautiful captures of the clematis!! The first one is my favourite!! Have you admired the seed pods, after the flowers are finished blooming?
  I love the daylily from last week, too, and the tiny butterfly!

  SvaraRadera
 24. how lovely the clematis' I tried growing one but the humidity, high rains combo I think did it in, in a hurry :(

  SvaraRadera