torsdag 21 april 2016

Ja, vad skall man säga


eller skriva om när man äntligen har vaknat upp ur vinterdvalan? Först var vi några veckor på Teneriffa (foton kommer) och därefter fick vi var sin rejäl förkylning, troligen influensa. Trots vaccinering. Vad skall man säga om det? Och inte var det den lindrigare influensan, snarare tvärtom, långdragen och seg.

Har således inte gjort så mycket under mitt blogguppehåll. Läst en del. Visst är det härligt att det finns så många bra böcker att låna, både skön- och facklitteratur. Härunder är det som synes vanliga pappersböcker, men nu har jag också (äntligen) börjat låna e-böcker på biblioteket.


Om bibliotek säger Albert Einstein:


Och jag håller fullständigt med honom.
                                                           Ett nytt broderi har jag också på gång.




Litet deppigt just nu är att jag redan fått pionmögel/botrytis på min nyinköpta, mycket dyra pion som planterades i slutet av oktober 2015: Quitzin. 

Ja vad skall man säga?

Det verkar vara så att om man en gång fått in sjukdomen i sin trädgård så är det nästan omöjligt att bli av med den trots alla råd och åtgärder. Pioner har jag haft i alla mina trädgårdar sedan över 30 år tillbaka men det är först de senaste två åren som otyget visat sig......


Så håll koll på era pioner! Första tecknet kan vara att nya skott slokar. Tittar du efter litet noggrannare så ser du pionmöglet, se min bild nr 3 ovan. Var noga med att plocka bort allt visset i pionrabatterna och ha gärna litet grus runt stjälkarna. Pionavfall får aldrig slängas på komposten. Just nu testar jag ett svampmedel mot botrytis som heter Kumulus DF. 

Svampmedel och snigelgift, ja vad skall jag säga, jag som aldrig skulle använda kemiska medel i min trädgård?

Det var det trista! Naturligtvis finns de glädjeämnen också. En bukett tulpaner inplockad från trädgården, en buskpion som ser jättefräsch ut och martagonliljor som växer så att det knakar. 


Molnen har lättat, solen tittar fram och björken har börjat få musöron just idag.
Hade det inte blåst så (fult ord) mycket, så hade musöronen synts tydligare på mitt foto av björken nedan.

Helt underbart säger jag!!!