onsdag 28 oktober 2015

Oktober fortsätter att bjuda på fint väder

Förra året på sensommaren skrev jag: Vilken Sommar! Nu när oktober snart är över skriver jag: Vilken Höst! Idag har jag suttit ute i solen i T-shirt och tunna bomullsbyxor med min stickning och mina böcker i två timmar. Längre fram i veckan får jag nog vattna mina rhododendron inför vintern. Den här torkan är inte så bra för många växter.

Och en vacker blomma fick jag. 


Veckans tema i Blommig fredag är: Färgbomb! 
Pionen 'Flame' har en starkt intensiv ceriserosaröd färg.
Måste erkänna att jag har litet blandade känslor när det gäller denna pion.


En annan färgstark pion är 'Svarte Petter'. Den tycker jag däremot mycket om. Det mörka bladverket på våren/försommaren är verkligen fint.


Familjen har varit här i helgen så vi har haft fullt upp, så dator och Internet har fått vila.  Här serverades kasslergratäng till middag, bra rätt till många.
Receptet? Janssons frestelse men byt ut ansjovisen mot strimlad kassler.



Och till sist så har vi veckans böcker. Den blå maten av Henrik Ennart och Niklas Ekstedt är mycket intressant och trevligt skriven. Massor av recept också. Fick den som present. Övriga böcker har jag lånat på vårt eminenta bibliotek, som verkligen köper in många spännande böcker i olika kategorier. Bränd himmel av den engelska deckardebutanten Gilly Macmillan är mycket, mycket bra. Här kan du läsa om boken från förlaget Modernista: Bränd Himmel.




Litet musik? Jacques Brel sjunger Ne me quitte pas......
På svenska Du får inte gå....

Floral Friday Fotos
Blooming Friday
Mosaic Monday

torsdag 15 oktober 2015

Oktober kan vara en fest för ögat


Blommig fredags tema denna veckan är: Sommarens största njutning. Augusti månad blev sommarens höjdpunkt för mig. Då kom den där riktigt sköna värmen med badväder, grillning, sena kvällar på terrassen mm. September månad har också varit fin med en hel del soliga dagar. Oktober har bjudit på en del vackra dagar men tyvärr varit en torr månad så nu behöver vi få regn
innan frosten kommer

Vi hade en kall vår och försommar i år och blomningen var kraftigt försenad.
I maj njöt jag av se mina vackra tulpaner och rhododendron blomma.



I månadsskiftet juni-juli besökte vi Paeoneksperten i Danmark och såg många underbara blommande itoh-pioner. Här är ett axplock.


Hortensiorna börjar att blomma i juli och fortsätter långt in på hösten.



Den här buketten plockade jag in igår.
Som sagt oktober kan vara en fest för ögat



Och till slut: Njut av livet, det går inte i repris.
Kanske är det klokast att samla på de små glädjeämnena...



Floral Friday Fotos
Blooming Friday
Saturday Show Off
Mosaic Monday

fredag 2 oktober 2015

Blooming Friday

Ja nu är hösten här, det är redan oktober, och det är tid för nypremiär för Blommig Fredag! Kul att träffa hela gänget trädgårdsentusiaster igen. Litet oförberedd är jag, och trädgården  nedmejades till fotknölarna p.g. a. reparationsarbeten, så det är inte så mycket som blommar i min trädgård just nu. Så jag fuskar litet och postar foton från min promenad i veckan. Jag gillade inte dahlior, chrysanthemum och andra höstblommor tidigare, men man är ju inte sämre än att man kan ändra uppfattning eller hur?


Det här fotot är i alla fall från min trädgård, taget idag.


I brist på buddlejor utfodras amiralfjärilarna med banan och citrusfrukter inför
höstmigrationen till sydligare nejder. Och de är som tokiga i bananer,
så tokiga att jag överväger att dra in ransonerna så att fjärilarna
inte glömmer att det är tid att ge sig av nu.


Natten mellan söndag och måndag i början av veckan var det månförmörkelse/röd måne. Jag lyckades ta en mängd helt värdelösa foton av månen.......  Här är ett där månen har 'hängbuk'.


Veckans bokskörd! Jag har som bekant köpstopp  på allting utom mat och annat absolut nödvändigt såsom mediciner f n men bok nr 3 fick jag som present av yngste sonens särbo, som köpt den och fått den signerad på Bokmässan i Göteborg.. Bok nr 2 av David Lagercrantz var faktiskt riktigt, riktigt bra. Bok nr 4 är tyvärr litet skymd men ni ser i alla fall ordet 'hjältinnor'.
Titeln skall vara 'Mina hjältinnor'


En av hjältinnorna i Samantha Ellis bok är Anne (Shirley). Ja just det, ni har alldeles rätt, det är Anne på Grönkulla som författaren skriver om. Och vad tyckte Anne om oktober månad?



Jag instämmer med Anne, oktober kan vara en riktigt fin månad med Brittsommar eller Indian Summer. Ett år var det faktiskt strandväder i oktober men det tvivlar jag på att jag får uppleva igen.....

Blooming Friday
Floral Friday Fotos