torsdag 27 november 2014

Advent - Ankomst

Mitt gnäll över det dåliga novembervädret gav kanske resultat, nu har vi haft sol och ganska varmt i 3-4 dagar. Det känns inte alls som att 1:a advent är nu på söndag. Ja, det är stora magnoliaknoppar på bild 1 i collaget och min julros nr 2 har slagit ut. Jag har aldrig varit med om att den doftande viburnum bodnantesen har blommat så här tidigt och Lidl-hortensian är still going strong fastän Mr Jack Frost gjorde en blixtvisit häromnatten.  


Och några foton inifrån mitt hus tagna idag på eftermiddagen. Inför 1:a advent har jag köpt hem en bukett med vita hyacinter och papegojtulpaner och klickar du upp bilden så ser du förhoppningsvis några daphnekvistar också. Julstjärnan har hängts upp och första amaryllisen är på G. 



Bloggvännen Claus Dalby tar ut svängarna ordentligt när det gäller julfirandet. Så här otroligt vackert ser det ut i juletid vid ett av hans underbara växthus.








             Claus har gjort en e-julbok tillsammans med vännerna Sif Orellanda och Anette Harbech Olesen. Bilden ovan har jag lånat där efter att ha frågat Claus om tillåtelse att länka.


Följer du min länk och går in på Claus hemsida (länk nedan) så finns det en länk till danska onlinebokhandeln SAXO där du kan ladda hem julboken. Den är på 120 sidor och den är alldeles gratis!!!! Massor av inspiration, jag lovar. På Claus hemsida finns också en video på ungefär 20 minuter där du kan följa de tre vännernas olika julförberedelser. Och inte nog med det! Innan jul kommer det ytterligare tre videos med tips om julmat, julblommor, julkransar och julpynt mm!

Claus Dalbys hemsida mitt Haveliv.

torsdag 20 november 2014

Novembermörker.....

Det är inte så mycket som är bra med november månad, det är årets gråaste och tristaste månad för mig. 2-3 timmar sammanlagt  är den tid solen visat sig hittills under hela månaden. Det är minsann inte så lätt att tänka positivt då. Det är som är fint är att affärerna börjar fyllas med julblommor. Kolla mina amaryllis i headern ovan. Foton från föregående år. Just nu har jag fyra, sju,  elva nya amaryllis på tillväxt i fönstren i mitt hus. Och det lär komma flera inom kort. PS! Susanna Rosén har skrivit en så fantastiskt fin bok om julens blomma nr 1. En riktig önskejulklapp för oss
alla amaryllisälskare.

Amaryllis - Älskad vinterblomma.


 Bilden ovan är tagen av Susanna Rosén och kommer från boken.


Azaleorna är mitt collage är också från tidigare år.



I ett av de senaste numren av månadstidningen Residence finns det ett reportage med foton från Marie Olsson Nylanders nya hem i Höganäs. Kom mig att tänka på ett bildcollage som jag gjorde av foton från  hennes gamla hem i Arild. (Också publicerat tidigare i Residence.) Fint eller hur?


'Ur led är tiden' är ett citat från Shakespeares Hamlet. Och nog kan jag hålla med om det.
Idag har ytterligare två av mina irisar nya knoppar på väg att slå ut......


Och julros nr 1 blommar.....



Blooming Friday.
Floral Friday Fotos
Todays Flowers

torsdag 13 november 2014

Trädgårdslycka!

Temat hos Blooming Friday för denna veckan är 'Trädgårdslycka'!

Novembermörkret gör mig inte särskilt lycklig. Här på Västkusten innebär november oftast dimma och regn och vissa dagar är gatlamporna tända hela dagen..... Så låt oss återigen gå tillbaka så där sex månader i tiden och se på årets Tulpanlycka!  Det var verkligen Trädgårdslycka!



 Åtminstone min lyckokänsla stiger när jag har en drös olästa
böcker på mitt nattduksbord. 



Gillar Linda Lomelinos bok jättemycket. Förutom delikata bakverk så finns det tips om hur man tar bättre foton av desamma. 

Aron Etzlers bok Reinfeldteffekten var intressantare än jag väntat mig. Etzler skriver riktigt spännande om den nyare svenska politikens historia och visar också på de 'nya moderaternas strategi' (och Reinfeldts retoriska förmåga).  Socialdemokraterna under Göran Persson och Mona Sahlin behandlas och likaså moderaterna under Carl Bildt och Bo Lundgren. Boken kommer mig att minnas när jag vid min pappas hand gick på valmöten där Jarl Hjalmarsson, Bertil Ohlin, Gunnar Hedlund och Hilding Hagberg debatterade. Tage Erlander kommer jag inte ihåg att han var med.  Men Herr Hagberg hade minsann varit i Moskva han..... Nog om detta undrar om det kommer någon uppföljare. Vad hände när  Reinfeldteffekten avtog?  Hur som helst så har jag avancerat till 12:e plats på vårt bibliotek för Daniel Suhonens bok: Partiledaren som klev in i kylan: Berättelsen om Juholts fall och den nya politiken. 

Höstmörkret (och kanske sovrummet) kan också piggas upp på andra sätt, t ex med en blommig kudde från Ilva. Motivet och stilen påminner mycket om de holländska blomstermålarnas. Jag tänker på Jan Davidsz de Heem, 




Eller skall jag kanske välja ett broderi? Kaffe Fassett är upphovsmannen