fredag 25 april 2014

Blommig fredag

Temat denna vecka är: Vad blommar i trädgården nu? Förra året hade vi en mycket sen vår, i år är våren tidig. I min trädgård blommar
 tulpanerna nu och även rhododendron är på G. 



En vit T. Spring Green. Våren var nog litet för tidig för den tulpanen. Den är sig inte riktigt lik i år, men mycket elegant. De orange tulpanerna måste vara Prinses Irene. Ett felköp eller rättare sagt fel tulpaner i påsen. Så kan det bli när man skall fynda! 


En mycket söt vit tulpan nyköpt i höstas. Kan också köpas som snitttulpan på våren. 


Rhododendron wallichii till vänster var först ut, tätt följd av  Rh. Jacksonii till höger. 
Och nedan Rh. roxieanum.


I tur att slå ut står Rh. Prinses Maxima. Det verkar som att jag har halva holländska kungahuset i rabatterna och förresten av Maxima blivit drottning sedan jag köpte rhododendron som fått namn efter henne.

Blommig fredag.
Floral Friday fotos.



fredag 18 april 2014

Blommig fredag - långfredag.

Långfredagen var en mycket stillsam dag när jag växte upp. Man fick inte leka t ex. Jag minns att vi gick ut och promenerade och besökte sjuka släktingar. Långfredagen är också en mycket mörk dag i vår historia och därför väljer jag att visa några riktigt mörka favoriter från växtriket idag. De riktigt mörka dagliljorna och irisarna är fantastiska. 




Karen Platt har skrivit en mycket bra bok för oss som älskar de mörka växterna: 'Black Magic och Purple Passion'.


Men efter mörkret kommer ljuset: Tulpanerna har börjat att slå ut. 
Buskpionen har tjuvstartats. Den har fått stå i sin kruka sedan jag köpte den från 
Svenska Pionsällskapet nu i vår. Sonen har tagit hand om den.









torsdag 10 april 2014

Blommig Fredag

Temat för Blommig Fredag denna veckan är tålamod! 
Fick äntligen min beställda bok från U.S.: Mrs Edward Hardings (Alice Harding) 'Peonies in the little garden'. Boken är från 1923 men skicket är helt okay och boken är förvånansvärt modern. Det är ibland svårt att beställa second hand direkt från America, men det brukar gå bra att beställa via Amazon.co.uk. Man man får ha tålamod, åtminstone om man vägrar betala en förmögenhet i porto.  Betalade under 2$ för boken, så det var ett riktigt fynd. 


Första snittpionerna till salu i blomsterhandeln i veckan. Kunde naturligtvis inte motstå att ta hem några.  Jag gissar att det är 'Coral Charm' och den kommer antagligen någonstans nära medelhavet. De holländska pionerna för snitt börjar skördas i nästa vecka. Det är tålamodsprövande att vänta på att de egna pionerna skall slå ut, men väntetiden underlättas ju betydligt av snittpionerna.  


Och jag som är emot den överdrivna konsumtionshysteri som råder i detta landet, 
har köpt mig en ny fåtölj till mitt sovrum och ett nytt sommartäcke till min härliga säng...... Och ser ni, pionerna har fått följa med in i sovrummet också.

torsdag 3 april 2014

Vår........

Veckans tema på 'Blommig Fredag är flit. Tyvärr, tyvärr så har jag inte varit särskilt flitig här på bloggen under mars månad. Men nu måste jag bara skriva ett inlägg för det är ju så att våren har kommit till Sverige rekordtidigt i år. Marsvädret har varit helt underbart och mycket blommar i trädgården.


Buskpionerna har redan fått knoppar. 



De fina julrosorna är nästan överblommade redan.


 Men det här inlägget skulle ju handla omflit. Så jag måste nog erkänna att jag inte varit så där jätteflitig, men jag har njutit av det vackra vädret och tagit vara på de fina dagarna......
Blommig fredag
Floral Friday